Övningar

Övning 1: Hur skulle du bemöta en vän?

Hur tror du saker skulle förändras om du bemötte dig själv på samma sätt som du möter en nära vän när hon/han har det svårt? I denna övning får du pröva på det.

Övning 2: Paus för självmedkänsla

Denna övning kan du göra när som helst och påminner dig om de tre aspekterna av självmedkänsla när du behöver dem som bäst.

Övning 3: Undersök självmedkänsla genom skrivande

Alla har något som de inte tycker om hos sig själv, något som gör att de känner skam, känner sig osäkra eller inte tillräckligt bra. I den här övningen får du skriva ett brev till dig själv utifrån acceptans och medkänsla.

Övning 4: Omhändertagande beröring

I denna övning får du lära dig att aktivera det parasympatiska nervsystemet genom omhändertagande beröring som hjälper dig att känna dig lugn, omhändertagen och trygg.

Övning 5: Förändra din självkritiska röst

Genom att uppmärksamma din självkritiska röst och omformulera röstens observationer på ett mer vänskapligt sätt, kommer du ändra hur du förhåller dig till dig själv på lång sikt. Den här övningen lär dig hur du kan göra det.

Övning 6: Dagbok för självmedkänsla

Att skriva dagbok där du processar jobbiga saker som skett under dagen, genom en lins av självmedkänsla, kan öka både mental och psykisk hälsa. Denna övning hjälper dig att göra vänlighet, allmänmänsklighet och mindfulness till en del av ditt liv.

Övning 7: Identifiera självkritik mot personlig egenskap

En sak som kan motivera dig till att arbeta med ditt inre är att självmedkänsla kan lugna rädsla, smärta och självkritik. I denna övning får du pröva att omformulera din inre dialog så den är mer uppmuntrande och stöttande.

Övning 8: Ta hand om den som tar hand om andra

Denna övning hjälper dig att ha ett öppet hjärta och ta hand om dig själv samtidigt som du tar hand om andra.

Övningarna finns också på engelska på Kristin Neffs hemsida: https://self-compassion.org/